Razlog organiziranje izložbe “Od Roberta Adama do Masahira Fukude” jest želja da sačuvamo uspomenu na vrijednu grafičku mapu Roberta Adama, britanskog kraljevskog arhitekta koji je boravio u Splitu u 18. stoljeću i tu je sa svojim suradnicima iscrtao najljepše predloške za grafike tog vremena u Europi, predivnu knjigu o Dioklecijanovoj palači “Ruins of the Palace of the Emperor Diocletian at Spalatro in Dalmatia” (London, 1764.), koja je u to vrijeme bila bestseler u Europi i autoru donijela veliku slavu.

Da bi sačuvali memoriju prošlosti i ugradili je u svijest sadašnjosti, a nadamo se i budućnosti, pokrenuli smo Splitgraphic bijenale inspirirani radom Roberta Adama vjerujući i nadajući se da ćemo generacijama koje dolaze omogućiti lakše razumijevanje i percepciju našeg čudesnog grada, kako onog njegovog dijela sačuvanog u kamenu tako i ovog zabilježenog na papiru. Tako smo za prvi bijenale 2003. godine imali zadanu temu Dioklecijanova palača za koju smo dobili nekoliko izvrsnih grafičkih listova, a japanski umjetnik Masahiro Fukuda za svoj rad “Peristil” dobio je nagradu “Robert Adam”.

Isto tako ova izložba u galeriji Studio Naranča posvećena je i Masahiru Fukudi koji je nakon grafičkog lista za prvi bijenale, napravio još dvanaest predivnih grafičkih listova. To je ujedno najveći broj grafika koje je nakon Roberta Adama jedan priznati i poznati suvremeni svjetski umjetnik posvetio Splitu. Tako smo evo uz obljetnicu 250 godina vrijedne grafičke mape Roberta Adama organizirali izložbu, točnije DIJALOG grafičkih listova Roberta Adama i Masahira Fukude, koji je jedan od najcijenjenijih i najnagrađivanijih svjetskih grafičkih umjetnika.

Nadamo se kako ćemo jednog dana biti u mogućnosti ove vrijedne grafičke listove, koji svjedoče o kulturnoj i povijesnoj percepciji Splita na europskoj i svjetskoj razini izložiti kao stalni postav, kako bi u njima svakodnevno mogli uživati kako Splićani tako i svi gosti našeg lijepog i kulturom prožetog dugovječnog Grada.

Pavo Majić,
Galerija Studio Naranča