Pavo Majić

ENG /HR

Pavo Majić (1949), izlagao je na preko sedamdeset samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Stockholmu, Ibizi, Berlinu, Londonu, Pragu, Heidelbergu, Tokiju, New Yorku, Skoplju, Veneciji, Hydri, Toulouse, Portu, Lisabonu…

Za seriju radova MEDITERRANEO nagrađen je na izložbama u Londonu i Stockholmu.

Za seriju radova PJESNICI nagrađen je na izložbi ART NOW u Londonu 2005.

WORLD of Art BOOKS uvrstio ga je u monografiju MASTERS of TODAY / 100 CONTEPORARY ARTISTS – THE BEST  ARTISTS in OUR GENERATION 2003. godine.

Godine 2006 WORLD of ART Magazin uvrstio ga je u monografiju FAMOUS 100 CONTEPORARY ARTIST tiskanoj u Londonu i distribuiranoj u Europi, Australiji i Americi.

U Splitu je 2003. godine pokrenuo, i direktor je Međunarodnog grafičkog bijenala SPLITGRAPHIC, koji je uvršten u kalendar najprestižniji svijetski likovnih manifestacija. Isto tako Splitgraphic je jedna od najuuglednijih i cjenjenijih manifestacija suvremene Grafičke umjetnosti u svijetu.

Majićeva izložba portreta 26 Pjesnika HOMMAGE TINU UJEVIĆU koja je bila postavljena u Werkstatt der Kulturen u Berlinu od 04. 12. 2005. do 29. 01. 2006. godine, proglašena je u tamošnjem tisku jednom od tri najzanimljivije i najposjećenije izložbe u tom periodu u Berlinu, odmah nakon Picassove retrospektive u berlinskoj Nacionalnoj galeriji.

Do sada je objavio tri knjige: ”Ne boj se! Nisi sam!” – Homage to Tin Ujević 2006 god., zajedno sa Marinom Majić Petit. ”Anatomija daha“ poema, tiskana u limitiranom izdanju kao Knjiga umjetnika 2016.  “Kotrljajuće naranče“, putopisno – autobiografski zapisi 2018. Sve tri knjige objavljene su na hrvatskom i engleskom jeziku.

Dugi niz godina bio je učesnik  manifestacije Posvete Tinu Ujeviću. Skupa sa Arsenom Dedićem, Goranom Matovićem, Tonkom Maroevićem i drugima, manifestacija je obilježavala i promicala Poeziju i karizmu najvećeg hrvatskog Barda pisane riječi. Tako je 2007 godine, boravio u New Yorku, gdje je u Bowery Poetry Clubu, imao izložbu portreta iz grafičke mape posvećene Tinu Ujeviću. Iste večeri je održano i poetsko veče, na kojem je čitana Tinova poezija, kao i esej o njegovom zanimljivom i burnom životnom putu, autorice Marine Majić Petit, koja je i sama prisustovala ovom velikom i nadasve zanimljivom događaju. Tom prigodom sa Tinovom poezijom po prvi puta su se susrele i upoznale: Anne Waldman, Patti Smith i Sam Shepard, koji su redom Tinovu poeziju ocijenili izvrsnom.

 Radovi Pava Majića nalaze se u više muzeja i galerija, moderne i suvremene umjetnosti: Moderna Galerija Ljubljana, (Slovenija). Moderna Galerija Dubrovnik. Muzej suvremene umjetnosti Hydra, (Greece). Muzej moderne i suvremene umjetnosti Okinawa, (Japan). Kao i drugim javnim i privatnim zbirkama, u svijetu. Isto tako veliki broj grafičkih listova nalaze mu se u višebrojnim zbirkama Anala, Bijenala i Trijenala diljem svijeta, na kojima su bili izlagani.

Autor je pet grafičkih mapa: POP PORTRETI 1992 god.  HOMAGE TO Tin Ujević 1995. PORTRETI PJESNIKA 2002. Hommage to BOB DYLAN 2006 godine. MEDITERRANEO 2012 god.

Član je Hrvatske udruge primjenjenih umjetnika – ULUPUH, Hrvatske udruge likovnih umjetnika – HDLU i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU.

Živi radi i šeta uz more u Splitu.