Splitgraphic

Splitgraphic bijenale međunarodna je likovna manifestacija, utemeljena 2003. godine u Splitu, gdje se kontinuirano održava.

Splitgraphic od početka svoga djelovanja predstavlja recentna imena grafičke umjetnosti putem izložbi, predavanja i radionica, te podržava i promovira suvremene tendencije u grafici, kako nove, tako i klasične grafičke tehnike na domaćoj i međunarodnoj razini. Osim osam skupnih žiriranih izložbi, u organizaciji Splitgraphica održano je i niz samostalnih izložbi hrvatskih i međunarodnih grafičkih umjetnika.

Tema ili koncept samih izložbi održanih tijekom Splitgraphica se mijenjao tijekom godina. Tema I. Splitgraphica 2003 je bila Dioklecijanova palača, izabrana kao nastavak splitske grafičke tradicije.

I Splitgraphic 2005 je uspostavio temu dijaloga, kao temeljnu ideju koja se od tada provlači kroz sve izložbe Splitgraphic bijenala.

III Splitgraphic 2007. godine je bio u znaku dijaloga ženskih rukopisa tj. grafičarki čiji su radovi zauzimali dvije trećine skupne izložbe. Na trećem Splitgraphicu  utemeljena je i Nagrada za mlade umjetnike.

IV Splitgraphic 2009. Splitgraphic 4 You

Održana je skupna izložba i nekoliko samostalnih izložbi:  Dijalog Nevenke Arbanas i Maje Franković, izložba Brite Weglin (Švedska) i retrospektivna izložba grafika Dušana Džamonje u Staroj gradskoj vijećnici.

V Splitgraphic 2011 “Dijalog s publikom”

Održana je skupna izložba, te samostalna izložba i predavanje “Grafički svijet Huga Besarda”, Hugo Besard (Belgija), Grand prix 2009.

VI Splitgraphic 2013 “Održivosti/SUSTAINABILITY”

Održana je skupna izložba, te samostalna izložba i predavanje Ingrid Ledent (Belgija), Grand Prix 2011.

Skupna izložba “Deset godina Splitgraphic bijenala 2003-2013: održiva retrospektiva”, 2014,  Grafički centar Vilnius, Litva

VII Splitgraphic bijenale 2015 “Grafika kao vizualni jezik današnjice”

Održana je skupna izložba i izložbe “TIJELO: grafička umjetnost u Litvi 1980-2013” s Grafički centar Vilnius iz Litve

Samostalna izložba i predavanje “Svjetlost/Light”, Marta Lech (Poljska) Grand Prix 2013

Samostalna izložba VASKO LIPOVAC, Grafike i crteži

Splitgraphic 2016

Održana je skupna izložba “Suvremena japanska grafika” i samostalna izložba “Antigravitacija” Krysztof Tomalski (Poljska)

Skupna izložba “Rukopisi u grafičkoj umjetnosti”, Grafički centar Vilnius, Litva

VIII. Splitgraphic bijenale 2017

Gost i kustos skupne  bijenalne izložbe: Ingrid Ledent (Belgija)

Samostalna izložba “Found Images/Pronađene slike” Wojciech Tylbor-Kubrakiewicz (Poljska) Grand Prix 2015

Skupna izložba “Mlada litvanska grafika”, Grafički Centar Vilnius

Skupna izložba “Hrvatske grafičke umjetnice”, Fig Bilbao, 2018

 SPLITGRAPHIC 2019-2020

Samostalna izložba Yoshio Imamura (Japan) Grand Prix 2017

Skupna izložba “Basquegraphia” Fig Bilbao

Splitgraphic bijenale je dosad surađivao s Grafičkim centrom Vilnius, Fig Bilbao, međunarodnim trijenalom grafike Krakow, međunarodnim bijenalom grafike Guanlan (Kina), međunarodnim bijenalom grafike Lodz (Poljska)…

Od samog početka djelovanja Splitgraphica, na svim bijenalnim izložbama surađuje, a od 2007. godine aktivno radi kao kustos i koordinator Marina Majić Petit, diplomirani povjesničar umjetnosti i anglist. Nakon studentskog stažiranja u Peggy Guggenheim zbirci, i sudjelovanju u radu venecijanskog bijenala, po povratku u Split radi na organiziranju i vođenju programa Splitgraphica. Isto tako radi na žiriranju, pisanju predgovora i eseja za kataloge Splitgraphic bijenala, te za skupne i  samostalne izložbe grafičkih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva.

Manifestaciju Međunarodni grafički bijenale Splitgraphic, pokrenuo je u sklopu svoje galerije Studio Naranča, Pavo Majić, koji i sam aktivno djeluje  na području grafičke umjetnosti. Pavo Majić je svoje grafičke listove izlagao na brojnim međunarodnim bijenalnim izložbama, kao i u sklopu najstarijeg i najuglednijeg svjetskog Međunarodnog grafičkog bijenala u Ljubljani (Slovenija) 1995. godine. Predsjednik žirija i kustos bijenala te godine bio je prof. Pierre Restany, ugledni svjetski autoritet za područje likovne i grafičke umjetnosti. I to je dijelom utjecalo na odluku da u Splitu pokrene grafičku manifestaciju. A ipak prvi i odlučujući razlog za pokretanje bijenala je bio što Split ima dugu i zanimljivu povijest grafičke umjetnosti. Tu prvenstveno mislimo na grafičku mapu Roberta Adama, britanskog kraljevskog arhitekta, koji je sa suradnicima tiskao izvrsnu i vrijednu grafičku mapu o Dioklecijanovoj Palači u Splitu, koja je bila europski bestseller u 18. stoljeću.

Koncept i djelovanje Splitgraphic bijenala od samog početka se mijenjao. Razloga je zapravo nekoliko. Kao zaljubljenici u multioriginalnost grafičkog lista, težili smo k tome da tijekom izbora i  žiriranja, a kasnije i izlaganja, damo priliku najbolje izvedenim grafičkim listovima, kako u izvedbenom tako i u kreativnom smislu. Dobra grafika je nama uvijek bila imperativ, ispred bilo kojeg drugog kriterija, prilikom odabira za izlaganje. Izvedbene tehnike tj. alati, nama nisu bili glavni kriterij. Dobar umjetnik u svakoj tehnici može napraviti vrhunsko umjetničko djelo. Drugi bitan utjecaj za rad bijenala su mogućnosti izlaganja tj. logistika. Naime, osim ogromnog entuzijazma, rada i truda, da svaki sljedeći bijenale bude zanimljiviji i bolji, mijenjali smo i koncept. Prije svega kako bih prema raspoloživim mogućnostima, napravili tj. učinili što kvalitetnije predstavljanje umjetnika likovnoj publici. Problemi s prostorima za izlaganje, potporom Ureda za kulturu, Ministarstva kulture, nemogućnosti dobivanja bilo kakvog prostora za djelovanje od Grada, nas je prisiljavao na dodatni trud tijekom izveđenja i realiziranja svakog bijenala. Od početka ulažemo ogroman napor kako bi Splitgraphic  svakim svojim izdanjem bio na višoj razini.

Iako je Splitgraphic pred 10. jubilarnim izdanjem, odnos prema manifestaciji se nije promijenio na bolje. Dapače!

Iako, je upisao Split i Hrvatsku na planetarni zemljovid grafičke umjetnosti, i na njemu gostuju i izlažu najuglednija imena hrvatske i svjetske grafičke umjetnosti, a i po ocjeni najvećih autoriteta iz svijeta grafičke umjetnosti, koji Splitgraphic hvale i stavljaju uz bok s uglednim Trijenalom iz Krakowa, i najvećoj svjetskoj grafičkoj smotri u Guanlanu u Kini, mi na žalost evo ni do danas nismo prepoznati u svom gradu i svojoj zemlji.

Unatoč tome Splitgraphic ide dalje!

Sve informacije i vijesti o izložbama Splitgraphic bijenalu na: www.splitgraphic.hr & www.studionaranca.hr

Kontakt e-mail: [email protected]
Marina Majić Petit, koordinator i kustos Splitgraphic bijenala
Pavo Majić, direktor Splitgraphic bijenala

CLICK PAGE 1 OR HERE FOR ENGLISH VERSION